Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Erődtemplomok
Asszonyfalva: Erődtemplom - Kárpát-medence útikönyv

Asszonyfalva: Erődtemplom

Asszonyfalva: Erődtemplom

Asszonyfalva megközelítése:

A település Medgyestől kb. 15 km-re délnyugatra fekszik. Megközelíthető Szeged, Nagylak, Arad felől a romániai 7-es sz. főúton főúton, Nagyszebent északra, Medgyes felé elhagyva, valamint Marosvásárhely felől a Segesvár, Medgyes, Nagyszeben útvonalat követve, Medgyest és Kiskapust elhagyva találjuk a települést (DN 14-es út).

Az erődtemplomról:

Első írásbeli említése 1322-ből származik. A kisméretű erődített templom fő tömegét a zömök, faerkélyes, sisakkal fedett torony adja, mely a templomtest középső részére metsződik. A torony falvastagsága 160 cm, földszintje a templomhajó és a sokszögzáródású szentély közé ékelődik és csúcsívekkel tárul feléjük. A toronyhoz a déli oldalán két boltszakaszos, körapszissal zárt kápolna csatlakozik, a hajót és a tornyot keresztboltozat fedi.

Asszonyfalva: Erődtemplom

A hajó vaskos bordái négyzetes keresztmetszetűek, a szentély téglabordái háromosztású, rozettás zárókörben futnak össze. A torony emeletére a falba rejtett lépcsőn mehetünk fel.

Asszonyfalva: Erődtemplom

A templomot a XV. században megerődítették, egy sokszögű, egytraktusos várövvel, keleti kaputoronnyal és déli kapuval látták el. A várudvarban, a falhoz csatlakoztatva találhatók a falubeliek tároló kamrái. Az oltárt és az orgonát 1777-ben építették, a szószék mellvédjén szentek festett alakjai láthatók.

Asszonyfalva: Erődtemplom Asszonyfalva: Erődtemplom

Források:

Három turisztikai útvonal - ismeretterjesztő kiadvány (Monumenta)


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Asszonyfalva | Nagy-Küküllő vármegye | erődtemplom | Erdély | Erdélyi szász erődtemplom | Erdélyi erődtemplom | Faerkélyes torony |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció