Kárpát-medence útikönyv
Épületek, várak, templomok > Várak, várromok
Árva vára - Kárpát-medence útikönyv

Árva vára

Árva vára

Megközelítése, fekvése:

A Kárpát-medence északi részén, közel a lengyel határhoz, Árvaváralja község mellett található Árva vára, egy, az Árva-folyó fölé 112 m-re magasodó sziklára építve.

Története:

Alapításáról nem sokat tudni, de feltételezhető, hogy sok hasonló magyar várhoz, ezt is az 1241-es tatárjárás után építették.
Első ismert birtokosai a Balassák voltak, tőlük váltotta ki IV. Béla 1267-ben, ezután egy ideig királyi várként szolgált. Ebben az időben már állt a fellegvár és valószínűleg a középső vár is, az alsó vár helyén még fából készült épületek álltak.

Árva vára

A XIII.-XV. században többször cserélt gazdát a vár, a török ostromok nem érintették, majd 1556-ban Ferdinánd rendeletére a Thurzó család birtokába került. Thurzó Ferenc a várat feleségével, Kosztka Borbálával kellemes kastéllyá építtette át és egyben a védelmét is megerősíttette. Innentől egészen a II. világháborút követő államosításig a vár és a körülötte lévő birtokok a Thurzó család tulajdonában maradtak.

Árva vára

1670-ben a császári hadak a várat megostromolták és elfoglalták, de 1678-ban Thököly Imre visszaszerezte. A Rákóczi szabadságharc idején, 1709 áprilisában a kuruc védők a várat feladták, és csak 1711-ben került vissza a Thurzó örökösök tulajdonába, az elkövetkező évtizedekben fokozatosan elvesztette védelmi jelentőségét.
1800-ban hatalmas tűzvész pusztított, amiben leégett a vár összes fából készült része, és ezután 60 évig úgy is maradt, majd 1868-ban Zichy Ödön lett az új igazgató, aki múzeumot alapított benne. A Zichy-k után Esterházy Pál igazgatta a várat, majd utóda Pálffy József, aki 1896 és 1919 között restauráltatta az épületet.


Név
E-mail cím
Honlapod címe (ha van)
Hozzászólás
Mennyi három meg három (betűvel)?

Címkék: Árva | vár | Árva vármegye |
eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció