Kárpát-medence útikönyv
Börzsöny - Kárpát-medence útikönyv

Börzsöny

Börzsöny térképe

Kistájai:

Ahogy az a nevéből is következik, a hegység központi részén található a Központi-Börzsöny (más néven Magas-Börzsöny) elnevezésű kistája, a maga erősen tagolt felszínével, 900 méter fölé magasodó andezit hegyeivel. Legmagasabb csúcsai: a Csóványos (938 m) és a Nagy Hideg-hegy (864 m). Ezt veszi körül a főleg andezittufából álló Börzsönyi-peremhegység. A terület 80%-át borítja erdő. A Kóspallagi, Szokolyai és Márianosztrai medencében lakott területek, szántók és gyümölcsösök találhatók.

Börzsöny: Rustok-hegyi panoráma

A Börzsöny éghajlata:

Hegyvidéki jellegű, a környezeténél hűvösebb és csapadékosabb. Az éves átlaghőmérséklet a legmagasabb részeken 6 °C körüli, a csapadék maximuma évi 800 mm, aminek az eloszlása egyenetlen, Csóványos - Királyrét térsége a legcsapadékosabb rész. Itt található az OMSZ egyik klímaállomása (a Nagy Hideg-hegyen), és több társadalmi csapadékmérő (például Királyréten). Az Ipolyerdő is elhelyezett több amatőr meteorológiai mérőműszert a területen, amik közül három adatait élőben megtalálhatjuk a honlapjukon (http://www.ipolyerdo.hu).

Börzsöny: Gór-hegyi panoráma

Turizmus, sportolási lehetőségek:

Közkedvelt, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető turistacélpont a hegység középső részén található Királyrét, ahonnan kiindulva bejárható az egész terület. Kiépített, karban tartott sípályák találhatóak a Nagy Hideg-hegyen, valamint az alacsonyabban fekvő Magas-Tax oldalában is van egy tanuló pálya.

eXTReMe Tracker
Belépés
Regisztráció